Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoogheemraadschap van Delfland blijft kritisch op glastuinbouw:

"In eerste kwartaal 2025 zijn meer processen-verbaal opgemaakt dan in heel 2024"

Tijdens de commissievergadering waterkwaliteit van Het Hoogheemraadschap van Delfland is dinsdag 20 mei de voortgang in het aanpakken van lozingen in de glastuinbouw toegelicht en was er ruimte voor debat. In gebieden waar de druk op de waterkwaliteit het hoogst is, wordt elk half jaar in twee polders een intensieve extra handhavingsronde uitgevoerd. Daarbij ligt de focus op de meest voorkomende overtredingen zoals lozingen en overstorten van drain(age)water en het onjuist opslaan van percolaat.

Als toezichthouders een lekkage constateren, volgt een last onder dwangsom (LOD). Bij lozingen volgt direct een proces-verbaal in combinatie met een last onder dwangsom. De resultaten laten zien dat deze aanpak werkt. Het aantal opgemaakte processen-verbaal neemt in 2025 verder toe ten opzichte van 2024. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn meer processen-verbaal opgemaakt dan in heel 2024.

Innovatie maakt toezicht slimmer
Delfland blijft innoveren. Zo wordt gewerkt met eDNA-analyses om teeltsoorten te herkennen, zijn nieuwe nitraatmeters in gebruik genomen en wordt samengewerkt met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) aan de inzet van een droneboot voor toezicht en handhaving. Ook vinden er regelmatig drone- en helikoptervluchten plaats en wordt er buiten kantooruren gesurveilleerd.

Met deze brede inzet van toezicht en handhaving worden vaker overtredingen geconstateerd.

Vooruitkijken: meer doen, samen met partners
Naast toezicht en handhaving stimuleert en ondersteunt Delfland samen met ketenpartners tal van pilots en projecten om ook innovatief een grote stap te zetten in verbetering van de waterkwaliteit in glastuinbouwgebied.

De komende periode wordt de aanpak verder verstevigd met een pakket van vijf aanvullende maatregelen die momenteel in voorbereiding zijn. Zo wordt niet alleen ingezet op het aansprakelijk stellen van bedrijven, maar worden ook individuen verantwoordelijk gehouden voor overtredingen. Daarnaast wordt de handhaving op de wettelijke zorgplicht verder uitgewerkt om naleving te versterken. Om herhaling van overtredingen te ontmoedigen, wordt de hoogte van dwangsommen aangepast.

Delfland richt zich in communicatie meer en meer op de vervuiler, maar blijft ook de voorlopers ondersteunen in projecten als watercoach of Transparante Tuinder. Grote verbetering komt door meer te sturen op de ondernemers die onvoldoende aandacht geven aan hun leefomgeving en bewust lozen op het oppervlaktewater. Dit zorgt voor een negatief imago voor de hele sector en zij stellen hiermee de 'license to operate' ter discussie.

Tot slot wordt de samenwerking met onder andere het Openbaar Ministerie, de omgevingsdiensten en landelijke programma's verder geïntensiveerd om gezamenlijk effectiever op te treden.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Publicatiedatum:
OSZAR »